5 Nap a Városban

5 Nap a Városban

120 óra New Yorkban!

2017. április 02. - szecsenyijuci

img_6816_1.JPG

Vigyázz... kész... New York! Ezen a héten a Nagy Almát vettük célba, és megkíséreltük a lehetetlent, 5 nap alatt megismerni a várost, amely soha nem alszik. A Facebookon már láthattátok, mi volt rajta a listánkon, de most részletesen is bemutatjuk, milyen sorrendben érdemes megnézni a leghíresebb nevezetességeket. Kényelmes cipőt fel, és indulás!

A városról röviden

Úgy gondolom, New York-ot senkinek sem kell bemutatni. Amerika legnépesebb városa, a világ legnagyobb üzleti, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, kutatási és fejlesztési, technológiai, média-, művészeti és szórakoztatóipari központja. Még felsorolni is hosszú! 1624-ben alapították holland telepesek Új-Amszterdam néven, a történelem során pedig számos kultúra olvasztótégelyeként alakult ki egyetlen másik várossal sem összehasonlítható identitása. New York-ba utazni mindig jó ötlet, mindig történik valami... És tipikusan olyan város, ahol egyszerűen nem lehet elég időt eltölteni! 5 nap vajmi kevés ahhoz, hogy rendesen megismerjük, úgyhogy már előre szólók, hogy nem is törekedtünk arra, hogy minden látványosságot belezsúfoljunk a programba. Ezt senkinek sem ajánlom, inkább maradjon idő arra, hogy csak ücsörögjünk egy padon, bámuljuk a felhőkarcolókat, vagy az embereket. Ez egy amolyan "ha először jársz New York-ban, ne hagyd ki" típusú ajánló lesz, amit ha már nagyon unsz, inkább ne is olvass tovább. ;)

1. nap – Times Square

img_6821.JPG

Megérkeztünk New Yorkba, a John F. Kennedy reptérre. Kiváltottuk a 7 napos metro card-ot 31 dollárért, és berobogtunk a piros AirTrain és a kék E metró vonalán a Times Square környékén található szállásunkra kb 1 óra alatt. Egy kis pihi, aztán bele is vetettük magunkat a Times Square folyton pezsgő forgatagába. A lépcső tetején állva máris érzed, a metropolisz beszippantott magába. Álljatok meg a tér közepén a rácsok felett, és hallgassátok a „hümmögő” hangot, mint megtudtam, a "The Hum" egy műalkotás. Vacsira dobjatok be egy híres 1 dolláros pizzát, vagy egy sütit a Carlo’s Bakery-ben, igazi ínyencség annak, aki ismeri Buddy Valastro-t a Cake Boss sorozatból.

2. nap – Battery park, Liberty és Ellis island/Staten Island Ferry, WTC, Ground Zero, Century 21, Trinity Chuch, Wall Street, Brooklyn bridge

11947444_1122995947727868_6296976678627077353_n.jpg

Az első teljes New York-i napunkon Manhattan déli pontjáról, a Battery Parkból indultunk. Mi a Staten Island Ferry-t választottuk, mert ez ingyen volt, de kb. 25 dollárért hajóval is el lehet jutni a Szabadság Szobor-hoz. Viszont aki fel szeretne menni a szobor koronájába, mindenképpen jó előre foglaljon online, olyan kombót ajánlok, amivel utána az Ellis Island-re is el lehet menni a bevándorlási múzeumba. De aki beéri a távoli látvánnyal is (és a képen látható panorámával a kompról), az olcsóbban megússza ezt a kalandot. 

img_7011.jpg

Rövid sétával máris a Word Trade Center-nél, és a 9/11 emlékműnél voltunk, ahol megnéztük az ikertornyok helyén tátongó Ground Zero-t, és felmentünk a One World Observatory-ba, 34 dollárért. A liftben 3D-s timelapsen bemutatják, hogyan változott 500 év alatt a Manhattan-i látkép, de még fantasztikusabb élmény, amikor mindez élőben a szemed elé tárul a 102-edik emeletről.

img_6820.JPG

Ha szeretitek a shoppingolást, akkor ne hagyjátok ki a Century 21-et útban gyalog a Wall Street felé, elég jó akciók vannak az év 365 napján. A Broadway és a Wall Street találkozásánál áll a Nemzet Aranya című filmből ismert Trinity Church, nagyon bájos, ahogyan meghúzódik a felhőkarcolók között. De ha már filmek, akkor a Wall Street farkasa még inkább ideillik. Vicces nézni, ahogyan az öltönyös üzletemberek a pénzügyi világ központjában kerülgetik a turistákat. A New York-i értéktőzsdét azért védik is kerítéssel rendesen. Ha pedig szeretnéd megfogni a Wall Street-i bika fényesre simogatott heréit, akkor a Bowling Green csak egy köpésre van. Állítólag szerencsét hoz.

brooklyn-bridge-sunset-picture.jpg

Jól időzítettünk, épp naplementére értünk a Brooklyn hídhoz. Nem véletlenül ez a kedvenc hidam, látni egész Manhattan-t és Brooklyn-t, éppen amikor fényekbe borul a város. Minimum a feléig kötelező elsétálni, de mi átmentünk teljesen, és nagyon megérte, mert Brooklyn-ból, a parkból is fantasztikus a rálátás a városra.

3. nap – Rockefeller, Macy’s, Empire State Building, Grand Central, Flatiron, Madison Square

img_6819.JPG

Reggeli után úgy döntöttünk, elkerüljük a nagy tömeget és elsőként mászunk fel a Rockefeller Center tetejére, a Top of the Rock kilátóra, 34 dollárért. Több, mint 70 emelet magasságban, három szinten gyönyörködhetünk a 360 fokos kilátásban. Egyik irányban az Empire State Building, másik irányban a Central Park. A legjobb a legfelső szint, mert ott nincsenek üvegek és rácsok.

img_6817.JPG

A Rockefellernél megnéztük még a karácsonyfa és a koripálya helyét, körbesétálgattuk az épületeket, majd dél felé indultunk a 6th Avenue-n. Mondtam már, hogy jókat lehet New York-ban vásárolgatni, úgyhogy nem hagytuk ki a világ legnagyobb áruházát sem: a Macy’s éppen útba esett az Empire State Building felé. Már kétszer is jártam New Yorkban, egyik alkalommal fel is mentem a város jelképének számító, 102 emeletes Empire State Building tetejére, de mivel a napokban már jártunk kettőn is, ezt most kihagytuk.

img_6818_1.JPG

A Park Ave-n a Grand Central pályaudvar felé vettük az irányt. Az óra alatt állva eszembe is jutott a flash mob a Barátság extrákkal filmből. Nézzétek meg a csillagképeket a plafonon, a piacot, vagy egyetek egy bagel-t az egyik pékségnél. Ha kiléptek az utcára, balra tekintve láthatjátok a Chrysler tornyot. Nekem ez a kedvenc felhőkarcolóm, kár hogy nem lehet felmenni a tetejére. :(

flatiron-building_4.jpg

A nap végére még egy kis séta, a Flatiron épülethez, ami engem leginkább egy élére állított vasalóra emlékeztet. A közeli Madison Square parkban megpihentünk egy kicsit, hallgattuk az utcai zenészeket, énekeseket. 

4. nap – 5th Ave, St Patrick’s Cathedral, Central Park (Great Lawn, Belvedere Castle, Bethesda Fountain, Cenral Park Zoo, hotdog), MET (Museum Mile)

A negyedik napon a 5th Avenue-n keresztül a Central Park felé vettük az irányt. Sikerült ellenállni a kísértésnek, és nem vettünk semmit a méregdrága boltokban. A híres Apple Store-ba azért bementünk, de szerintem annyira nem extra. A St. Patrick’s Cathedral-ba azonban tényleg érdemes bepillantani.

img_6812.JPG

A Central Park New York egyik legjobb „találmánya”, népszerű a helyiek és a turisták körében is. Futók a Reservoir körül, csónakázók, görkorizók, napozók és kutyasétáltatók a Great Lawn-n, lovaskocsik, van itt minden. Ne hagyjátok ki a hotdogot, a Belvedere kastélyt, a Bethesda szökőkutat, és a Madagaszkárból ismert Central Park Zoo-t sem.

img_6815.JPG

A Central Park környékén számos múzeum található, ezért is hívják „museum mile”-nak, azaz „múzeum mérföldnek”. Mi a Metropolitan Museum of Art-ot látogattuk meg, népszerűbb nevén a MET-et. A belépő rajtad áll, adomány alapon. Az óriási gyűjteményt szerintem egy nap alatt sem lehet végignézni, úgyhogy csak a legfontosabb alkotásokat kerestük fel. Ami nekem nagyon tetszett, hogy ki lehetett menni a tetőteraszra, ahonnan belátni az egész parkot.  

5. nap – Coney Island, China town, High Line, Katz Delicatessen

img_6888.jpg

Az ötödik napon gyönyörű időnk volt, úgyhogy gondoltuk, megmártózunk az Atlanti-óceánban. Coney Island csak kb. 1 óra metróval. Útközben megállltunk Brooklyn-ban, ahol is a The Bagel Store-ban kipróbáltam a képen látható, különleges színes bagel-t, funfetti sajtkrémmel. Meglepő módon nemcsak jól nézett ki, de nagyon finom is volt!

img_6717.jpg

Aztán megérkeztünk a partra, napoztunk, fürödtünk, ettünk hotdog-ot Nathan’s-nél, és kipróbáltunk néhány ride-ot a már szebb napokat is megélt vidámparkban. A Thunderbolt mély nyomokat hagyott bennem! 

Délután visszatértünk Manhattanbe, a szállás felé vezető úton leszálltunk még a metróról China town-ban körülnézni. Pont olyan érzés, mintha Ázsiába csöppentünk volna. Bementünk egy élelmiszerboltba, először kicsit meglepődtem, miért van kiiírva az ajtóra, hogy nem szabad fényképezni. Amikor megláttam a boltban kapható élő teknősöket, halakat, rákokat és békákat, megértettem.

img_6823.JPG

Miután felfrissítettük magunkat a szálláson, elbuszoztunk a High Line-hoz, Chelsea városrészbe. A park egy régi magasvasút nyomvonalán lett kialakítva, sok helyen még a síneket is látni. Kiállítások, vezetett túrák, árnyékos romantikus padok, nagyon kellemes hely.

img_6813.JPG

A New York-i 5 napunk méltó lezárásaként egy olyan étteremben vacsoráztunk, amit a Fald fel Amerikát sorozatból ismerhettek. A Katz’s Delicatessen a pastrami szendvicseiről híres, két kenyér közé jó fél kiló, két hónapig pácolt marhahús szeleteket raknak. Mustárt, káposztát mindenképp kérjetek hozzá!

Ez lett volna a mi öt napos kalauzunk New York-ban, reméljük élveztétek a kalandozást. Jövő héten újabb várost fedezünk fel: irány Passau! 

Kövessetek minket Facebookon, hiszen hétfőtől péntekig már láthatjátok, merre járunk Passauban: facebook.com/5napavarosban

Nézzetek rá a Pinterest oldalunkra is, ahol csokorba szedjük mindig, az adott heti képeinket: hu.pinterest.com/5napavrosban/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://5napavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr9012395887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli_ 2017.04.04. 23:17:06

Hehe ez rengeteg idő :)

Szerda reggel elvittem a gyerekeket oviba, és péntek délután már újra mentem értük. Közben dobtam egy New-Yorkot :)
süti beállítások módosítása